Hjernedød - er man så rigtig død?
Lagt på vores-læge.dk den 23-08-2017 af MedicMaster
Usikkerhed om hjernedødskriteriet er en af grundene til, at mange ikke registrerer sig som donorer eller videreformidler deres valg til deres pårørende, selv om 80 procent af danskerne generelt er positive overfor organdonation.Cirka en tredjedel af danskerne er usikre på lægernes vurdering af, hvornår man er hjernedød. Det viser undersøgelsen ”Organdonation 1995 – 2015 Danskernes viden, holdning og adfærd” fra 2016. Derfor har Sundhedsstyrelsen lavet en film, som handler om de vigtige spørgsmål om hjernedød og organdonation. Filmen giver blandt andet svar om, om man kan blive erklæret død, selvom man reelt har en chance for at overleve.
”Med filmen om hjernedød har vi ønsket at give oplysning om hjernedød og organdonation, så danskerne har den viden, der skal til for at træffe et aktivt valg om organdonation” siger specialkonsulent Maria Herlev Ahrenfeldt.
Kun cirka en femtedel af den voksne befolkning har ladet sig registrere i donorregistret.
”Det er en rigtig god idé at tale med ens nærmeste, om man vil være donor eller ej, selv om det ikke er aktuelt, og at få sit valg registreret i donorregisteret også. Så skal ens nærmeste ikke pludselig forholde sig til organdonation, hvis der sker en ulykke eller andet,” siger Maria Herlev Ahrenfeldt, specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.
Næsten hver fjerde dansker angiver i undersøgelsen, at de ønsker mere viden om organdonation, inden de foretager deres valg. Derfor indeholder filmen masser af fakta og giver svar på de mest almindelige spørgsmål om organdonation.
Filmen kan ses på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, herudover er filmen tilgængelig i en kortere udgave, eksempelvis til Facebook, samt en lydløs version til infoskærme på sygehuse og hos praktiserende læger.