Find vej: Forside » Artikler » Nyt lovende behandlingsparadigme adskiller sig radikalt fra de traditionelle psykoterapeutiske interventioner i behandlingen af social angst

Nyt lovende behandlingsparadigme adskiller sig radikalt fra de traditionelle psykoterapeutiske interventioner i behandlingen af social angst

Lagt på vores-læge.dk den 13-10-2016 af MedicMaster


Neokognitivt Institut introducerer som noget helt unikt i Danmark: Nye hurtigt virkende neokognitive metoder i behandlingen af social angstNyt lovende behandlingsparadigme adskiller sig radikalt fra de traditionelle psykoterapeutiske interventioner i behandlingen af socialangst/socialfobi – en psykisk problematik, der påvirker mange menneskers funktionsevne i livets forskellige relationelle sammenhænge.

Oplevelsen af de varierende grader af ubehag kulminerende i panikanfald, udløses, når vi engagerer os i uhensigtsmæssige mentale strategier for at håndtere de sociale situationer, som vi vurderer vanskelige og faretruende. Det er disse strategier, som består af bekymringer og grublerier, der står centralt i den metakognitive intervention, der sigter efter at reducere disse. Det er således ikke vores tanker, følelser eller kropslige fornemmelser, der bidrager til udviklingen af psykisk mistrivsel, men vores måder at reagere og håndtere disse tilstande på. Derfor beskæftiger metakognitiv terapi sig ikke med indholdet af tankerne, men med de overbevisninger og antagelser, som der vedligeholder et engagement med udvalgt tankeindhold (tankeprocesserne).

Gennem samtale, øvelser og opmærksomhedstræning omstruktureres klientens positive og negative metakognitioner, således at klientens opmærksomhed ændres i sociale situationer; mængden af bekymringer og grublerier før, under og efter sociale situationer nedsættes ved at opløse klientens selvfokus i sociale sammenhænge. Terapien har således til formål at genopbygge den naturlige psykologiske fleksibilitet, som bliver kompromitteret, når den forstyrres af vores fejlslagne forsøg på problemløsning.

Klinikchef ved Neokognitivt Institut Linda Burlan Sørensen forklarer: ”Gennem hele livet lærer vi, hvad vi skal tænke, men vi lærer aldrig hvordan, vi skal tænke. Den metakognitive tilgang fokuserer på hvordan vi kan lære at tænke over egne tankeprocesser, og om deres betydning for vores psykiske trivsel.”